Biserica Ortodoxa
Biserica ortodoxa, ridicata în secolul al XVIII-lea; pictura murala a fost realizata de catre Nicolae Popescu.
Despre existenta unei biserici sau chiar a unei Episcopii ortodoxe la Lipova se aminteste de pe vremea lui Ludovic cel Mare (1342-1382). Abia in anul 1427 cand se aminteste despre donarea cetatii Lipova de catre regele Sigismund, lui Sisman, fiul voievodului Bulgariei, se pomeneste de existenTa unei biserici greco-ortodoxe.
Traditia locala atribuie ctitoria de la Lipova, cnejilor romani de pe Mures, cu ajutorul lui Basarab I “intemeietorul” imediat dupa anul 1330.
Preotul si istoricul Nicolae Tincu-Velea, sustine ca Episcopia Lipovei a existat: “din vechime”, a fost romaneasca si sufragana Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei cu sediul la Alba Iulia.
Prima mentiune a unui episcop ortodox la Lipova preluata de istorici din traditia orala, sustine ca prin anii 1551-1551, turcii ar fi omorat un vladica in aceasta cetate. in 1438, in Pomelnicul Episcopilor din Lipova este trecut episcopul Vasile. Primul nume de episcop atestat istoric este Daniil, care in anul 1562 umbla prin Lipova pentru a cumpara o casa, fiind: “cel dintai episcop din acel oras” (Silviu Dragomir, “Studii de istorie medievala”, pag. 133; Op.cit. din Pr.Dr. Pavel Vesa: “Episcopia Aradului, Istorie, cultura, mentalitati”). Acest Daniil cumpara casa situata in vecinatatea capitanului cetatii Ioan Lugossy, in apropierea bisericii din centrul orasului, unde exista inca o biserica ortodoxa - mai mica - pe locul careia in sec. XVIII a fost construita de catre germanii colonizati o biserica catolica existenta si astazi.